marți, 21 februarie 2012

Impresii ''Eu si soacra-mea''-Jane Green

Ellie, protagonista romanului Eu si soacra-mea (2004), si-a gasit in sfirsit jumatatea ideala – ce pacat insa ca Fat-Frumos are o mama de cosmar, care o suna de cel putin trei ori pe zi, isi idolatrizeaza fiul si isi rezerva dreptul de a fi pe primul loc in viata lui, preia dictatorial controlul in privinta nuntii celor doi, apoi, dupa nasterea nepotelului Tom, pare sa uite total de existenta lui Ellie, topita de iubire pentru „baietii ei”. Ellie incearca din greu sa domoleasca expansiunea soacrei sale si sa-si impuna propriile reguli in viata de familie, insa nu se bucura de prea mare sprijin din partea sotului sau, prea ingrozit sa se trezeasca prins intre ciocan si nicovala. Astfel ca Ellie, avindu-le alaturi pe cele doua prietene ale sale – Lisa, femeia fatala, si Trish, familista –, incearca sa redes­copere ce inseamna sa traiesti pe picioarele tale si ce ramine din dragostea de la inceput, dupa dez­ama­girile si suferintele pe care ti le rezerva viata.
„Jane Green este autoarea perfecta de chick-lit. In ultimul timp, termenul acesta pare sa dobindeasca o semnificatie foarte larga, dar aveti in fata versiunea cea mai pura, cea mai atent distilata a genului... Eroinele lui Jane Green provoaca intotdeauna emotii intense, fie ca este vorba de hohote de ris sau de un potop de lacrimi.” (Heat)
„O carte care le va da fiori – de placere, de groaza? – mireselor de pretutindeni.” (Daily Mirror)

Opinia mea despre aceasta carte:
Am inceput sa o citesc imediat dupa ce am imprumutat-o de la biblioteca si nu am mai putut sa o las din mana toata ziua. Mi-a placut de la primele pagini, de unde incepe frumos, explicandu-ti ''situatia''. Apoi urmeaza parti savuroase care vor reusi fara dar si poate sa-ti smulga un zambet in cel mai rau caz-in cazul meu, hohoteam de ras.  Jane Green este o povestitoare extrem de talentata, iar povestea creata de ea este cat de realista ar putea fi o relatie intre o nora si soacra ei. 
Ellie vede fiecare incercare a mamei sotului ei ca o incercare de a-i strica buna dispozitie, nu ca nu ar fi asa. Este greu pentru aceasta tanara sotie sa tina pasul, cand sotul ei refuza sa se implice, iubindu-si in egala masura si mama si sotia. Insa Linda, soacra nesuferita intrece orice masura. O scoate pe nora ei din sedinte foarte importante pentru detalii nesimnificative legate de lucruri la fel de nesimnificative si parca incearca mereu sa-i spuna ca ea poate face lucrurile mai bine decat Ellie, fiind atat de incapatanata incat nu asculta parerile celor din jur si facandu-se ca nu aude. 
Ba chiar pune stapanire pe nunta celor doi insuratei, luand deciziile in locul lor si avand tupeul sa le spuna ca vor avea si ei parte de o nunta a lor cand vor avea proprii lor copii. Linda obtine mereu tot ce doreste, cu pretul enervarii la culme a lui Ellie, care ii reproseaza intr-una lui Dan de ''nazbatiile'' mamei lui. Dupa ce in cuplul format din Ellie si Dan apare si un copil, lucrurile incep sa capete o nuanta serioasa, insa Linda e singura care ramane neschimbata.
 Are aceeasi tendinta de a pune stapanire pe toti si pe toate, incat o scoate din minti pe Ellie si pune in pericol mariajul fiiului ei cu aceasta. Multe au loc dupa nasterea lui Tom, Ellie invata sa fie o sotie, o nora si o mama in acelasi timp, in contextul luptei acerbe continue dintre ea si soacra ei, efectul fiind distantarea inevitabila dintre ea si Dan.

Adaugati povestea si detaliile ei, care la prima vedere ar parea banale cu toate ca nu e deloc asa, plus talentul lui Jane Green si momentele amuzante, incredibil de savuroase si rezulta o reteta foarte buna de carte chick-lit. Nu degeaba sta la baza acestui gen, alaturi de Jurnalul lui Bridget Jones. 

Daca ar fi sa-i dau o nota, i-as da nota maxima, oricare ar fi aceea. Dar ajunge doar sa va spun ca este una dintre cele mai reusite carti pe care le-am citit si ca trebuie neaparat sa descoperiti ghiduseniile lui Ellie si ale Lindei, si ca desi uneori veti rade cu gura pana la urechi, iar alteori veti privi socati in gol ganditori la intamplarile neasteptate, exact asta face din cartea aceasta o carte buna. 

AICI pentru a cumpara cartea aparuta la Ed. Polirom(10 lei)

2 comentarii:

Spune-ti parerea! ;)