joi, 2 februarie 2012

Impresii "Divergent"-Veronica Roth

Cand am inceput sa citesc aceasta carte, aveam mari asteptari de la ea, mai ales ca am auzit atatea laude si am citit atatea recenzii pozitive. La primele pagini, nu mi s-a parut foarte stralucita, cele 50 de pagini de la inceput au fost cam seci. Dar apoi totul incepe sa capete forma si ramai prins in povestea lui Beatrice.

Beatrice Prior si-a petrecut toata viata in sanul Abnegatiei, factiunea familiei ei, invatand despre virtutea altruismului. Pentru altruisti, care duc o viata pasnica, bogatia, egoismul si puterea nu-si au locul in viata lor. Insa Beatrice a simtit mereu ca nu poate fi altruista pe deplin. De multe ori ea manifesta curiozitatea des intalnita in randul Candorii, o alta factiune care pretuieste sinceritatea, alteori simtea o dorinta nebuna de a nu se supune regulilor, de a fi libera, caracteristici Neinfricatilor-factiunea care se bazeaza pe curaj. Iar inteligenta este o calitate pe care a avut-o mereu, calitate pretuita de Eruditi.
Beatrice implineste 16 ani si pe masura ce timpul trece este din ce in ce mai nelinistita,din pricina testului de aptitudini.
Testul de aptitudini este o experienta unica in viata oamenilor, experienta ce a schimbat totul in viata lui Beatrice. Ea nu apartine unei singure factiuni, are calitati demne atat de Abnegatie, Eruditie, dar si de Neinfricare. Este Divergenta. Insa i se spune sa nu dezvaluie acest lucru nimanui, trebuie sa pastreze acest secret periculos cu pretul vietii ei, pentru ca singurul lucru care ar astepta-o ar fi moartea.
Acum trebuie sa se hotarasca in ce factiune isi va petrece restul vietii, trebuie sa decida daca va alege calea dorita de parintii ei, adica Abnegatia, sau se va indrepta catre Neinfricare sau Eruditie.
Insa alegerea nu e deloc usoara. Isi iubeste prea mult parintii, iar alegerea altei factiuni decat cea in care a crescut, ar insemna un act de tradare la adresa lor, nu va putea sa-i vada decat in prima saptamana dupa alegere, petrecandu-si restul vietii departe de ei, pentru ca toate cele cinci factiuni urmeaza calea "factiunea inaintea sangelui''. Dar nici nu poate ignora dorinta arzatoare care o cuprinde de fiecare data cand ii vede pe Neinfricati manifestandu-si libertatea si spontaneitatea.
Toti ochii sunt atintiti asupra lui Beatrice. Fratele ei Caleb a ales sa-si paraseasca parintii si sa se alature Eruditilor, iar ea e incapabila sa-si lasa parintii fara ambii copii. Insa pentru prima data, se gandeste si la ea insasi si face alegerea care ii schimba total viata.
Sangele lui Beatrice Prior picura peste bolul cu carbuni, simbolul Neinfricarii. Acum e pe cont propriu, trebuie sa uite de fosta ei viata si sa se straduiasca sa treaca de initierea dura la care sunt supusi novicii Neinfricati. Totul se transforma, ea cunoaste o noua viata, acum trebuie sa lupte pentru supravietuire. Primele incercari ale novicilor sunt saritul in tren si din tren si saritul de pe acoperis. Pentru cei nascuti Neinfricati, aceste probe sunt usoare, dar cei transferati din alte factiuni intampina dificultati. Regula e simpla.

Te adaptezi, traiesti. Esuezi, mori!

Sau mai rau ca moartea, traiesti in afara factiunilor, departe de lume, luptandu-te cu neajunsuri si viata de cersetor.
Aventura este abia la inceput, Beatrice isi schimba numele, din dorinta de a fi mai puternica si de a se adapta mai usor noii sale vieti. Acum este Tris.  Ea, impreuna cu ceilalti novici trebuie sa treaca prin cele trei stagii ale initierii, unul mai greu ca celalalt, de rezultatele obtinute si de situarea in clasament depinzand cu totii.
Intre Tris si Four, instructorul ei, se infiripa o frumoasa poveste de dragoste, cu multe suisuri si coborasuri, din pricina Divergentei lui Tris. Ea trebuie sa pastreze aparentele, de fata mica, slaba si vulnerabila din Abnegatie, pentru a nu le da de banuit liderilor Neinfricarii, altfel ar fi ucisa fara drept de apel. Dar ea tot nu intelege de ce este Divergenta periculoasa, nedescoperind nimic important. Dar curind totul se dezvaluie, luminand planul care ar putea distruge factiunile, iar Divergenta lui Tris poate fi singurul atuu pe care il are.

 Personajul preferat: Tris, binenteles.  In ciuda faptului ca ea nu este obisnuita cu nebuniile Neinfricatilor, face fata tuturor provocarilor, ba chiar ii intrece pe cei nascuti Neinfricati, insa nu din prima, nu este o eroina perfecta. Ea avanseaza treptat, invata din greseli si se straduieste sa se adapteze vietii pe care si-a ales-o. E o fata buna, curajoasa, desteapta, cu un puternic simt al binelui si al altruismului. Si nu se poate sa nu-ti placa de ea dupa ce demonstreaza ca marimea nu conteaza deloc, ea e mai tare ca cei antrenati.

Alte coperti:

M-a surprins total aceasta carte, de multe ori aveam nevoie sa ma mai uit pe coperta sa fiu sigura ca citesc Divergent, nu Gazda, de S. Meyer. Am observat multe asemanari intre cele doua si cred ca tocmai de aceea mi-a placut atat de mult. Cartea este scrisa inteligent, fiecare pas este bine gandit si uneori ramai perplex la cele intamplate. Nu regret ca mi-am cumparat-o, ba dimpotriva, sunt mandra ca in sfarsit o am in biblioteca mea, dupa atata timp in care mi-am dorit-o. De fiecare data cand voi privi marginea sa de un gri fumuriu cu albastru deschis imi voi aminti de taria lui Tris, de curajul, dar si de altruismul ei. Acum vad de ce a primit atatea premii, asa cum pe Tris a schimbat-o alegerea facuta, si pe mine m-a schimbat aceasta carte.
Garantez ca va va placea, e imposibil sa nu se intample acest lucru!

Un comentariu:

Spune-ti parerea! ;)